Osim što su ukusni, što svi znamo, orasi su i veoma korisni. Samo šaka oraha dnevno obezbeđuje nam proteine, biljna vlakna, omega-3 masne kiseline i antioksidante.
Ta količina oraha (što odgovara četvrtini šolje) može biti važan izvor proteina za vegeterijance, jer ih sadrži osam grama. Ista količina sadrži i četiri grama biljnih vlakana, kao i šolja jagoda ili jedna manja banana, na primer.
Najnovija istraživanja pokazala su da su orasi jedan od najboljih izvora antioksidanata, moćnih boraca protiv tumora i drugih bolesti. Takođe, orasi imaju i visok sadržaj omega-3 polinezasićenih masnih kiselina, takozvanih dobrih masnoća koje štite srce.
Šaka oraha obezbeđuje pet grama omega-3 masnih kiselina koje snižavaju holesterol, koji izaziva mnoga kardiovaskularna oboljenja (ateroskleroza, infarkt, šlog, povišen krvni pritisak…). Možda najefikasnije deluju u kombinaciji s medom.
Ta količina oraha (što odgovara četvrtini šolje) može biti važan izvor proteina za vegeterijance, jer ih sadrži osam grama. Ista količina sadrži i četiri grama biljnih vlakana, kao i šolja jagoda ili jedna manja banana, na primer.
Najnovija istraživanja pokazala su da su orasi jedan od najboljih izvora antioksidanata, moćnih boraca protiv tumora i drugih bolesti. Takođe, orasi imaju i visok sadržaj omega-3 polinezasićenih masnih kiselina, takozvanih dobrih masnoća koje štite srce.
Šaka oraha obezbeđuje pet grama omega-3 masnih kiselina koje snižavaju holesterol, koji izaziva mnoga kardiovaskularna oboljenja (ateroskleroza, infarkt, šlog, povišen krvni pritisak…). Možda najefikasnije deluju u kombinaciji s medom.