Aronija

Aronija i Indijanci
Aroniju kao hranu i lek, su prvi počeli upotrebljavati severnoamerički Indijanci. Kako plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su se hranili njima, plodove su sušili i mleli, te mešali sa životinjskom mašću i osušenim mesom. Sušeni plodovi aronije bili su hrana za zimu, te lek protiv želučanih i crevnih tegoba i proliva. Osim zrelih plodova, severnoamerički Indijanci su kao lek upotrebljavali i listove i koru aronije. U leto su sušili listove i koru i pripremali su čaj, koji su koristili kao sredstvo protiv dijareje i za zaustavljanje krvarenja iz rana.

Ukrasna biljka u Evropi
U Evropi je aronija privukla pažnju pre svega zbog svoje lepote, jer su njeni beli cvetovi, jedni od najlepših cvetova grmolikih biljaka. Posebno čudesna je jesenja boja listova aronije, koji prosto žare u crvenoj boji. Zato je 1972. godine crnoplodna aronija primila nagradu engleskog Kraljevskog baštovanskog udruženja. Pre približno 20 godina su je u većoj količini posadili i u Sloveniji, iako nije bila posebno prihvaćena, pre svega zbog nepoznavanja lekovitih svojstava, koja nam nudi.


Uzgajanje
Zbog visoke otpornosti na mraz, aronija izdržava i zimu do minus 47°C, zbog čega je zovu i sibirska borovnica. Nezahtevna je za gajenje, ne traži posebne uslove niti prskanje (ne napadaju je insekti). Zanimljiva je i odlika aronije da zreli plodovi crnoplodne aronije ostaju na biljci, ne opadaju i ne kvare se, zato možemo branje plodova produžiti i na dva meseca.

Vitaminska bomba
Plodovi crne aronije su prava vitaminska bomba, a ptice ih jedu već u vreme kad imaju crvenu boju, i pre nego što bobice postanu crne.

Lekovita svojstva aronije
    GLAVA - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave te pomaže kod glavobolje i migrene.
    ENDOKRINE ŽLEZDE - pospešuje bolji rad štitnjače, poboljšava i reguliše izlučivanje njenih hormona, te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
    KRV I KRVNE ŽILE -  čisti krv, pospešuje cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni pritisak, smanjuje količinu šećera u krvi te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i proširenih vena.   
    ŽELUDAC - smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, te pomaže kod čira na želucu i želučane nervoze.
    CREVA - smiruje grčeve i bolove creva, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja dijareju.
    JETRA I ŽUČ - pospešuje bolji rad jetra i izlučivanje žuči, pomaže jetri da neutralše štetne tvari, pomaže kod bolesne i oštećene jetre, kod upale žučnog mehura i žučnih kanala, žutice, žučnog  peska i žučnih kamenaca.

Neka od istraživanja ruskih naučnika su pokazala da aronija pospešuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih elemenata iz tela. Zbog preventivnog i lekovitog delovanja zrelih plodova aronije, ruski naučnici uvrstili su aroniju među lekovite biljke. Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba.

Zreli plodovi aronije sadrže veliko količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana. Od antocijana potiče tamna boja zrelih plodova aronije, ali neki antocijani čak sadrže supstance koje, kao i flavonoidi, štite ćelije tela od oštećenja i kancerogene degeneracije.

Zreli plodovi aronije sadrže i različite biofenole koji  dezinfikuju, pospešuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale i previsok krvni pritisak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprečavaju njihovo začepljenje. Zreli plodovi sadrže i veliku količinu karotena,  koji štiti ćelije od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca.

O bogatoj vrednosti vitamina, minerala, aromatično i biološko aktivnih tvari koje ima aronija, je mnogo toga napisanoga. Skoro za pola abecede vitamina (A, C, P, grupe B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini) je u plodu aronije, zajedno sa kalijumom, kalcijumom, gvožđem, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.