Iako se smatra da spada u grupu orašastih plodova, badem (lat. Prunus amygdalus) je zapravo član grupe koštunjavog voća. U tom je smislu blizak srodnik šljive, višnje, marelice i breskve.
Badem - riznica vitamina i minerala
Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki deo dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina.
Sto grama badema sadrži 22g ugljenih hidrata od čega 12g dijetalnih vlakana, što je 49 odsto potrebnih vlakana dnevno.
Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo:
140 odsto preporučene dnevne količine mangana
75 odsto magnezijuma
60 odsto bakra
50 odsto fosfora
130 odsto vitamina E
51 odsto riboflavina (B2)
Prevencija srčanog udara
Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara.
Više studija je utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45 odsto.
Prema tim istraživanjima, izbacite li deo nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mleka i zamenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45 odsto.
Kontrola šećera u krvi
Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi uticaj badema na nivo šećera u krvi.
Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama poput šećera i belog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi.
Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i gojaznosti.
Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno koriguje naglo povećanje šećera u krvi.
Antioksidansi u bademu
Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale.
Oni su u zadnje vreme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi.
Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina.
Sto grama badema donosi čak 131 odsto dnevno potrebnog vitamina E.
Lekovito dejstvo badema:
štiti od moždanog i srčanog udara
reguliše nivo šećera u krvi
pomaže kod gorušice
poboljšava rad živčanog sistema
smanjuje nivo lošeg holesterola
poboljšava moždane funkcije
štiti od slobodnih radikala
potpomaže mršavljenju
sprečava nastanak kamena u žuči
odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala
Recepti
Bademovo mleko
Bademovo mleko je izvrstan i zdrav napitak, pogotovo ako imate problema s laktozom iz kravljeg mleka.
Sastojci
1 čaša badema
4-5 čaša vode
malo meda ili agava sirupa, po želji
Priprema
Bademe ostavite namočene u vodi preko noći. Ujutro ih ocedite i stavite u blender.
Dodajte vodu i blendajte u nekoliko navrata sve dok bademi ne budu skroz sitni. Sve to dobro procedite i zasladite (po želji).
Maslac od badema
Maslac od badema je jednostavno napraviti, ali trebaće vam malo strpljenja.
Stavite 1-2 čaše badema u blender. Možete dodati kašičicu-dve maslinovog ulja i malo soli.
Ceo postupak trajaće 10 do 12 minuta, tako da ćete više puta morati isključivati i uključivati blender.
Meljite badem sve dok ne poprimi strukturu maslaca.
Badem - riznica vitamina i minerala
Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki deo dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina.
Sto grama badema sadrži 22g ugljenih hidrata od čega 12g dijetalnih vlakana, što je 49 odsto potrebnih vlakana dnevno.
Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo:
140 odsto preporučene dnevne količine mangana
75 odsto magnezijuma
60 odsto bakra
50 odsto fosfora
130 odsto vitamina E
51 odsto riboflavina (B2)
Prevencija srčanog udara
Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara.
Više studija je utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45 odsto.
Prema tim istraživanjima, izbacite li deo nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mleka i zamenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45 odsto.
Kontrola šećera u krvi
Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi uticaj badema na nivo šećera u krvi.
Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama poput šećera i belog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi.
Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i gojaznosti.
Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno koriguje naglo povećanje šećera u krvi.
Antioksidansi u bademu
Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale.
Oni su u zadnje vreme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi.
Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina.
Sto grama badema donosi čak 131 odsto dnevno potrebnog vitamina E.
Lekovito dejstvo badema:
štiti od moždanog i srčanog udara
reguliše nivo šećera u krvi
pomaže kod gorušice
poboljšava rad živčanog sistema
smanjuje nivo lošeg holesterola
poboljšava moždane funkcije
štiti od slobodnih radikala
potpomaže mršavljenju
sprečava nastanak kamena u žuči
odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala
Recepti
Bademovo mleko
Bademovo mleko je izvrstan i zdrav napitak, pogotovo ako imate problema s laktozom iz kravljeg mleka.
Sastojci
1 čaša badema
4-5 čaša vode
malo meda ili agava sirupa, po želji
Priprema
Bademe ostavite namočene u vodi preko noći. Ujutro ih ocedite i stavite u blender.
Dodajte vodu i blendajte u nekoliko navrata sve dok bademi ne budu skroz sitni. Sve to dobro procedite i zasladite (po želji).
Maslac od badema
Maslac od badema je jednostavno napraviti, ali trebaće vam malo strpljenja.
Stavite 1-2 čaše badema u blender. Možete dodati kašičicu-dve maslinovog ulja i malo soli.
Ceo postupak trajaće 10 do 12 minuta, tako da ćete više puta morati isključivati i uključivati blender.
Meljite badem sve dok ne poprimi strukturu maslaca.