Biljke za zdravlje bubrega

Spomenuti ćemo ljekovite biljke koje čuvaju zdravlje bubrega.

Čuvarkuća – Čaj od listova ove biljke pogoduje izlučivanju mokraće i čišćenju bubrega. Dve žličice listova preliti čašom ključale vode, ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, pre jela.

Maslačak – Ima općenito pročišćavajuće delovanje, a kada su bubrežne bolesti u pitanju, treba koristiti list i korijen ove biljke. Maslačak je vrlo moćan diuretik i pravi je lijek za urogenitalni trakt.
Rastavić – Najčešće se koristi kao diuretik i značajan je u terapiji svih bubrežnih bolesti. Najbolje ga je uzimati u obliku dekokta (uvarka) – 50 g rastavića kuhati u litru vode dok polovina tečnosti ne uvri.
Napitak procijediti i piti dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Za ublažavanje bolova
Preliti 3 žlice iseckanog korena i suhi listova peršina s pola litra hladne vode i kuvati 10 minuta, a potom poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procijediti i piti tri puta dnevno po šalicu čaja.
Kuhati devet glavica crnog luka s ljuskom u pet litara bijelog vina dok ne uvri polovina točnosti. Napitak procijediti, preliti u manju posudu i kuhati još sat vremena. Kada se pro hladi, sipati u staklenu bocu i svakog jutra na prazan stomak piti po žličicu ovog sirupa.

Recepti za uklanjanje cista
Pomešati po 100 g zlatnice, ivanjskog cvijeća i bele mrtve koprive, a zatim tri žlice mešavine preliti litrom ključale vode i ostaviti da stoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti i piti tijekom dana.
Pomiješati po tri žlice kantariona, hajdučke trave i preslice, sipati u teglu i preliti litrom bijelog vina. Ostaviti da stoji 10 dana, procijediti i piti svako jutro na prazan stomak po malu rakijsku čašicu, to jest po 0,3 dl.