Banane idealan obrok pun vitamina

Kao i svo drugo voće, banana je niskokalorična namirnica koja je idealan doručak ili međuobrok. Izuzetan je izvor kalijuma, cinka, vitamina A, B, C i vlakana i lako se vari, osim ako nije zrela.

Prednost ovog voća je što duže zadržava osećaj sitosti, ali za vreme dijeta, mnogi je izbegavaju jer smatraju da u poređenju s drugim voćem, najviše doprinosi gojenju.

Preterivanje u bilo kojoj hrani, pa tako i u bananama, može dovesti do dodatnih kilograma. Banane sadrže manji procenat vode nego ostalo voće, što znači više ugljenih hidrata, ne sadrže masnoće, ali sadrže šećer. Ako jedemo previše banana tokom dana, umesto da se pretvori u energiju, glikogen se skladišti u jetri i pretvara u mast, zato je važno ne preterivati u količini i redovno vežbati.

Međutim, ne smeju se zanemariti druge namirnice jer samo banane organizmu ne daju dovoljno nutrijenata. Najbolje ih je jesti ujutru za dobijanje energije, a dovoljno je pojesti dve do tri banane dnevno. Sportisti ih koriste u svojoj ishrani, a idealan su obrok pre vežbanja. Posle doručka preporučljivo je vežbati, hodati ili trčati 15-ak minuta kako bi se sagorele masnoće.

Uz ishranu koja sadrži banane, potrebno je smanjiti unos ostalog voća i namirnica koje sadrže puno šećera. Iako banane mogu da pomognu u mršavljenju jer su zasitne i ako se uz njihovu konzumaciju ne zanemaruje redovno vežbanje, za mršavljenje je bolje jesti agrume koji pomažu u sagorevanju masnoća.