Za šta je sve dobar kim?

Kim raste u srednjoj Europi, severnom delu Azije i Afrike.

Kao začin odavno je osvojio svet, ali je dobro poznat i kao lek, u biljnoj medicini, prvenstveno kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja. Najviše se koristi u lečenju različitih crevnih bolesti poput aerofagije i meteorizma, ali i za sprečavanje stvaranja gasova, jačanje želuca kod dispeptičkih tegoba.


Kim pomaže u lečenju:
- bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežava masnoće)
- tegoba s bubrezima i bešikom poput kamena, peska, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama
- tegoba respiratornog trakta, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, grip, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluz i katar u plućima
- bolesti srca – naročito aritmija
- bolesti očiju (za jačanje vida)
- bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, gingivitisa – upale zubnog mesa)
- sindroma karpalnog kanala jer smanjuje bol u zapešću ruke – šake
- bolesti želuca jer čisti želudac i creva od katara, greje želudac, otklanja parazite, utiče na varenje hrane u želucu, pomaže kod dispepsije i lošeg zadaha iz usta, smiruje grčeve, gorušicu, gastrointestinalne bolove
- kod reume i gihta
- za jačanje sperme – spermatograma
- ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, regulacija mesečnog ciklusa, grčevi materice, PMS, porođajni bolovi, a doprinosi i pojačanom izlučivanju mleka kod dojilja
- kod zabrinutosti – anksioznosti i napetosti

S obzirom na to da je antioksidans, lekovito delovanje kima snažno je izraženo u preventivi karcinoma (lutein, karoten, kriptoksantin i zeaksantin), sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, štiti od infekcija, degenerativnih neuroloških poremećaja i starenja (mrlje na koži, smeđe mrlje na koži, bore).

Kim naročito prija ženama

Kim je biljka koja jača i greje. Ovo lekovito delovanje kima za žene bi moglo da bude veoma korisno jer kim ne ostavlja nikakve posledice, a njegova primena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili se pravi čaj od semenki kima.

Za jačanje želuca može se koristiti i ulje od kima. Obilje dijetalnih vlakana u kimu sprečava nastanak zatvora i uzrokuje brže kretanje sadržaja u crevima, a dijetalna vlakna vezuju se s toksinima u hrani, štite sluzokožu creva od pojave raka i smanjuju LDL holesterol.

Dejstvo kima biće najefikasnije ako se svakodnevno konzumira u okviru obroka kao začin ili kao čaj, koji se kod bolesti disajnih organa može mešati s anisom, sa dodatkom meda. Nemačka komisija preporučuje upotrebu kima kod dece prilikom tegoba zbog nadutosti (Romheldov sindrom).

Ulje se u medicini koristi i za lečenje bolnih mesta na telu lokalnom primenom . Napitak od kima jača želudac, pričišćava creva i uravnotežava crevnu mikrofloru. Kim sadrži i obilje minerala (bakar, cink, kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, selen, gvožđe) i vitamina (Vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamine B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin).

Kim se upotrebljava kao: anestetik, antiseptik, antispazmodik, antioksidans, antiinflamatorik, antikarcinogenik, aromatik, digestiv, dispeptik, diuretik, ekspektorant, emenagog, galaktogog, fungicid, karminativ, sekretolitik, stimulans, tonik, vermifug.