12 razloga zašto je zeleni čaj toliko dobar

Zeleni čaj je jedini čaj kod čije proizvodnje nije dopuštena fermentacija! Naime, sveže listiće se podvrgava toplinskom tretmanu ubrzo nakon branja što sprečava fermentaciju. Na taj način, zeleni čaj će sačuvati sve prirodne tvari koje blagonaklono utiču na naše zdravlje.

Legenda kaže, kako ga je otkrio kineski car Sen Nun 2750. godine pr.Krista. Car je u jednom od mnogobrojnih lovačkih izleta stavio prokuvati malo rečne vode. Vetar je slučajno otpuhnuo nekoliko listića zelenog čaja i zamutio vodu. Car je bio oduševljen tim osvežavajućim napitkom koji danas osvaja tržište i svet.

Zeleni čaj potiče iz Kine, ali ga se povezuje i sa mnogim državama i kulturama Azije, od Japana do Južne Koreje i Bliskog istoka. Zeleni je čaj zbog svoje arome, okrepljujućeg delovanja i terapeutskog učinka najpopularnije piće na svetu.

Zašto je zeleni čaj toliko dobar


Različite supstance koje sadrže listići imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje i dobro raspoloženje. Predstavljamo vam 12 razloga zbog kojih treba redovito konzumirati zeleni čaj:

Smanjuje rizik od raznih srčanih oboljenja te krvožilnog sustava. Smanjuje rizik i od kancerogenih oboljenja te utiče na krvni pritisak.

Ekstrakt zelenog čaja sadrži polifenole-antioksidante koji štite naše telo pred štetnim učincima slobodnih radikala.

Istraživanje je pokazalo da šalica čaja sadrži puno flavonoida koji pozitivno utiču na sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, te pozitivno utiču na apsorpciju vitamina C u telu.

Sadrži snažan antioksidant koji je 100x snažniji od svima nam poznatog vitamina C i 25x snažniji od vitamina E.

U 1 šoljici čaja je do 80 mg kofeina. To nam daje puno energije i potiče aktivnost tela.

Zbog vitamina B-kompleksa, zeleni čaj utiče na sposobnosti uma, krijepi živce, pospešuje metabolizam i čisti telo.

Zeleni čaj sadrži vitamin C, hrom, magnezijum, cink i selen.

Tanin u čaju pomaže pri dijareji.

Povećava sagorevanje masti, regulise metabolizam i tako pomaže kod mršavljenja.

Pomaže pri snižavanju holesterola.

Japanska istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju veče količine zelenog čaja žive 4,5 godina duže.

Pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i telo od štetnih UV zraka i virusnih infekcija.
Kako pravilno pripremiti zeleni čaj

Kod pripreme je najbitnije da vrelu vodu u koju ćemo staviti čaj, ohladimo. Čaj koji prelijemo vrelom vodi gubi lekovita svojstva i ukus.

Kada je voda dovoljno ohlađena, stresite kašičicu zelenog čaja u šoljicu vode. Čaj neka se namače 5 minuta. Ako ga namočite 10 minuta poprimiće smirujući učinak jer se količina kofeina smanjuje do 3 puta, a tanin se povećava.

Preporuča se konzumiranje 3-4 šoljice zelenog čaja svaki dan.