Kantarion: Zdravlje iz prirode

Kantarion se pokazao kao izuzetno uspešan u lečenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum) veoma je cenjena biljka zbog lekovitosti po kojoj je poznata duže od dva milenijuma. Otac farmacije Paracelzijus veličao je moć ove biljke, ističući da njen cvet „usred leta skuplja sunčeve zrake, da bi ih dao ljudima za vreme tmurnih meseci“.
Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vreme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu. Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do metar i cveta od maja do septembra.
Raste po suvim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma. Lekoviti deo je cvet i listovi koji se koriste za lečenje grčeva u trbuhu i želucu, bolesti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno se preporučuje za lečenje nekontrolisanog mokrenja.
U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrednost u lečenju posekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Kožne promene leče se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se ozleđeno mesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom. Izuzetno je delotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećenje farbanjem.
Lekovitost kantarionu daje specifičan sastav različitih komponenata, sadrži mešoviti tanin, etarska ulja, smole, antocijan, crvenu boju hipericin, karoten i flavonoidni heterozid koji mu daje karakterističnu žutu boju. Ima i holina, vitamina C i tragove alkaloida.
Etarsko ulje miriše na crnogorična ulja jer se sastoji od kadinena i drugih seskviterpena. Za etarsko ulje karakteristično je da deluje protiv crevnih parazita, dok fenolska jedinjenja iz kantariona imaju antibakterijsku moć.
Značajno je napomenuti da je kantarion najčešće upotrebljavan prirodni antidepresiv. Pokazao se izuzetno uspešan u lečenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume. U Nemačkoj je kao lek čak i zvanično odobren kod blagih i umerenih depresija, a njegovu lekovitost priznala je i Svetska zdravstvena organizacija. U Nemačkoj se izdaje isključivo na lekarski recept, a razlog je što upotreba kantariona smanjuje dejstvo nekih lekova. Ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.
Priprema ulja
U bocu od dva litra treba staviti jednake količine listova i cvetova kantariona, sve do visine osam santimetara ispod vrha. U ovu smesu treba dodati i stabljiku, a zatim do iste visine naliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutanim čepom, izneti na sunce i ostaviti tako godinu dana.
Postupak dozrevanja kantarionovog ulja može i da se ubrza. Za to je potrebno da se boca od litra prvo dobro zagreje, pa se ubace iste količine cvetova i listova do iste visine, s tim što se u bocu sipa zagrejano maslinovo ulje na temperaturi od 60 do 70 stepeni. Napunjena boca treba da odleži bar deset dana, od čega najmanje dva na suncu.
Čaj i vaginalete
Čaj se sprema tako što se u 2 dl provrele vode stavi jedna kašičica sitno iseckanog kantariona, skloni sa vatre i ostavi poklopljeno još 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba…
U narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava smatraju se delotvornim u lečenju pojedinih polnih bolesti. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvetova ovih biljaka i korena sveže šargarepe (kupuju se u apoteci) koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i belog pranja koje prate svrab, bol i peckanje.
Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a delotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica.
Uljani ekstrakt sveže šargarepe, kao prirodan izvor vitamina A, D i E dodat je da bi se ubrzala revitalizacija oštećenog epitela sluzokože vagine i sprečila pojava bakterijskih i gljivičnih infekcija.