10 razloga zbog kojih treba da počnete da jedete krastavac

Krastavci su jedna od najboljih namirnica za opšte zdravlje i obično se o njima priča kao o super hrani. Zato ubuduće nemojte da pođete sa pijace bez njih. Dajemo vam 10 razloga za to.

1) KRASTAVAC HIDRIRA
Ako ne pijete dovoljno vode, jedite krastavce, jer 90 odsto njihovog sastava čini voda.

2) KRASTAVAC OLAKŠAVA GORUŠICU
Krastavac će vam ublažiti gorušicu, a ako ste izgoreli na suncu, stavite ga na bolna mesta.

3) KRASTAVAC ELIMINIŠE TOKSINE
Voda koja se nalazi u krastavcu dobro pročišćava organizam i izbacuje otpadne proizvode iz njega. Ako ga redovno jedete, krastavac može da rastvori kamen u buregu.

4) KRASTAVAC JE PUN VITAMINA
Krastavac sadrži mnogo vitamina koji su telu potrebni svakodnevno. A, B i C, koji poboljšavaju imuni sistem i održavaju energiju. Pomešajte krastavac sa spanaćem i šargarepom kako bi efekat bio još bolji. Ne zaboravite da je krastavac još zdraviji neoljušten – njegova kora sadrži velike količine vitamina C.

5) KRASTAVAC KOŽI OBEZBEĐUJE NEOPHODNE MINERALE
Krastavac je bogat kalijumom, magnezijumom i silicijumom. Zato spa centri obavezno imaju u ponudi tretmane sa krastavcem.

6) POMAŽE KOD VARENJA I MRŠAVLJENJA
Zbog toga što je pun vode i niskokaloričan, krastavac je savršen za one koji hoće da smršaju. Koristite ga u supama i salatama. Ako ne volite krastavac, pomešajte ga sa jogurtom i sigurno će biti podnošljiv. Žvakanje krastavca jača vaše vilice, a vlakna potpomažu varenje. Krastavac može da reši i probleme sa zatvorom.

7) OPORAVLJA OČI
Komadić hladnog krastavca na podbulim očima  zaista pomaže da se uklone podočnjaci i nadutost, jer dobro deluje protiva zapaljenja.

8) BORI SE PROTIV RAKA
Krastavac sadrži sekoizolaricirezinol, laricirezinol i pinorezinol. Ova tri lignana smanjuju rizik od nekih vrsta raka, uključujući rak materice, dojke, prostate i jajnika.

9) DOBAR JE ZA DIJABETES, SMANJUJE HOLESTEROL I KONTROLIŠE KRVNI PRITISAK
Sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa da bi proizvele insulin. Istraživanja su pokazala da jedinjenje zvano sterol može da smanji nivo holesterola. Krastavac sadrži velike količine vlakana, kalijuma i magnezijuma. Ove hranljive materija dobro regulišu krvni pritisak. Zbog toga je krastavac dobar i kod regulisanja niskog i kod regulisanja visokog krvnog pritiska.

10) KRASTAVAC UGLAĐUJE KOSU I NOKTE
Čudesni mineral silicijum-dioksid koji se nalazi u krastavcu čini vašu kosu i nokte sjajnijim i jačim. Sumpor i silicijum-dioksid iz krastavca pomažu pri stimulisanju rasta kose.