10 razloga da uživate u mladom luku: Da li ste znali da ovoliko prija našem organizmu?




Sigurno ste već doneli kući prve veze ovog vesnika proleća među povrćem, ali kad pročitate da jača kosti, zaustavlja dijareju, poboljšava vid, zateže kožu i još mnogo toga, garantujemo da ćete ga jesti češće.















Mladi luk je jedan od sigurnih znakova proleća i definitivno ga vole mnogi. Pored svoje praktične primene u jelima, on je i prava nutritivna riznica, jer sadrži znatne količine vitamina A i C, a naročito vitamina K. Tu su još i vitamin E, kompleks vitamina B i razni minerali i elementi: kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen, mangan.

– Nutritivna vrednost mladog belog luka je i u sadržaju kvercetina, biljnog pigmenta koji u organizmu snažno deluje protivupalno i antioksidativno. Najkorisniji je u svežem stanju–savetuje nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Još jedan važan podatak je da su pera mladog luka, i crnog i belog, bogatija mineralima i vitaminima od belih glavica, pa ih slobodno mešajte u sve.

Beli luk:
- jača imunitet. Dokazano dobro utiče na slabljenje simptoma prehlade.
- deluje protivupalno. Ovo svojstvo poznato je odavna, pa se u te svrhe i koristi.
- oporavlja kosti. Mladi luk sadrži vitamin K, koji pomaže većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu.
- utiče na dobar vid. Sadrži dosta karotenoida, koji blagotvorno deluju na zdravlje oka.
- čini srce zdravijim. Poboljšava cirkulaciju krvi, sprečava trombozu i normalizuje pritisak.
- poboljšava probavu. Pospešuje kretanje creva, dobro utiče na pojavu dijareje i efikasno je leči.
- dobar je diuretik. Pomaže u boljem izlučivanju tečnosti, što doprinosi boljem radu bubrega, ali i smanjenju celulita.
- reguliše nivo glukoze. Mladi luk sadrži hrom, element koji je blagotvoran kod obolelih od dijabetesa.
- zateže kožu. Vitamin A iz luka pospešuje proizvodnju kolagena i kožu čini lepom.
- smanjuje rizik od raka. Zbog obilja antioksidanata, a posebno sumporovih jedinjenja, deluje protiv slobodnih radikala, izazivača raka.