Celer ima široku primenu u ishrani, ali i u lečenju nekih zdravstvenih tegoba. Koren se koristi svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta.
Najviše korisnih materija se nalazi u svežem celeru. Listovi i koren su izuzetno bogati mineralima (posebno K, P, Na, Ca, Mg), vitaminima (C, A), nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris.
Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja i smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.
Najviše korisnih materija se nalazi u svežem celeru. Listovi i koren su izuzetno bogati mineralima (posebno K, P, Na, Ca, Mg), vitaminima (C, A), nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris.
Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja i smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.