11 razloga da jedete kupus svaki dan: ovo povrće je neverovatan lek iz prirode

Kupus je mnogima omiljena salata, turšija ili sastojak recepta a da li ste znali koliko toga može da izleči?

Evo i kada treba da upotrebite svež, kada kiseli kupus, a kada rasol:

Čišćenje od parazita

Kod oboljenja kao što su gliste kod dece ili razni paraziti u crevima, uzimamo sok od svežeg kupusa ili rasol od kiselog na svaka 2 sata po kašiku, a uz to jedemo salatu od kiselog kupusa s belim lukom i maslinovim uljem 2 puta na dan.

Alergije i ubodi

Alergijske reakcije na koži možete da ublažite tako što na zahvaćeno mesto nanesete list kiselog kupusa ili ga nekoliko puta na dan mažete rasolom. Kiseli kupus je dobra pomoć kod uboda insekata, naročito pčela i osa.

Pomoć kod tuberkuloze

Kod početne tuberkuloze pluća uzimamo rasol od kupusa s mlevenim semenom lana i anisa u količini jedne čajne kašičice na decilitar rasola. Uzimamo 14 dana, svaka 2 sata po žlicu. Rasol ne sme da bude jako slan, a ako i jeste, treba ga razrediti vodom.

Supa protiv mamurluka

Popržite brašno na ulju, kad porumeni, skinite s vatre i dodajte mlevenu papriku i rasol. Kad smesa prokuva, dodajte rezanca i začinite po želji. Ne preterujte s dodavanjem soli jer je rasol prilično slan.

Bolje raspoloženje

Za podizanje raspoloženja i bolju koncentraciju, što češće uživajte u kupusnjačama, a svaki dan pojedite dve do tri kašike rendanog kiselog kupusa.

Čir na želucu

Pripremite sok od svežeg kupusa. Pijte od pola litre do litru soka tokom dana u gutljajima. Ovaj postupak ponavljajte 3-6 nedelja, u zavisnosti od težine bolesti. Lečenje se sprovodi uz dijetalnu ishranu (bez masti i svinjskog mesa, prženih i pečenih namirnica, alkohola i začina). Druga mogućnost je lečenje razređenim rasolom. Kašiku rasola razredite u 6 kašika vode. Svakog sata treba uzimati po jednu kašiku razređenog rasola, a između svega toga svaka dva sata pojesti po kašiku svežeg kravljeg sira.

Sok od kupusa

Operite dobro glavicu kupusa. U mikser dodajte pola litre vode. Ubacite kupus i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Kupus se može mešati i sa drugim povrćem ako vam se ukus kupusa ne sviđa, na primer s šargarepom ili voćem, poput jabuke.

Trodnevna dijeta od kupusa

Prvi dan pojedite do kilogram i po kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleba i nekoliko žlica svežeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke isečene na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuvana krompira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekog drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite. Trećeg dana iskombinirajte jelovnike prva dva dana kako vam najbolje odgovara.

Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama, koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari, a bilo bi dobro da svakog dana popiju po dve čaše sveže isceđenog soka.

Bolje varenje


Protiv manjka kiseline u želucu prvog dana popijte jednu čašu rasola, drugi dan dve čaše, trećeg dana tri i tako do pet čaša. Potom smanjujte količinu obrnutim redosledom. Protiv gasova napravite sok od svežeg kupusa i pijte 20-30 g soka, ujutro na prazan želudac tokom pet dana.

Glavobolja

Ako patite od glavobolje, možete da probate ovaj narodni recept - na čelo položite list kiselog kupusa, obmotajte gazom i lezite u krevet. Bol će nestati kao rukom odnešen!