7 razloga za sok od šargarepe

Šargarepa je popularan sastojak za sokove, ne samo zato što je finog ukusa, već i zato što donosi razne zdravstvene dobrobiti i značajno doprinosi čišćenju organizma.








Bogat vitaminima. Sok od šargarepe je odličan izvor vitamina A, C, E i K i većeg broja vitamina B. Posebno mnogo sadrži vitamina A – jedna čaša ima 45,000 IJ, što je gotovo trećina preporučene dnevne doze. Vitamin A doprinosi zdravlju vida i kostiju. A vitamin E usporava formiranje malignih ćelija.
Bogata antioksidansima. Šargarepa je bogata antioksidansima kao što su beta karotini i ostali karotini, uključujući lutein i likopen. Zbog toga je dobra za opšte zdravlje, eliminaciju toksina iz tela, poboljšanje vida, pa čak i prevenciju raka.
Prija jetri. Čaša svežeg soka od šargarepe ujutru je lagan korak u bezbednoj i efikasnoj detoksikaciji jetre. Šargarepa deluje snažno detoksikujuće na jetru, razlažući štetne toksine i hemikalije iz jetre, i odnoseći ih u creva i bubrege da se elliminišu iz tela.
Pomaže mršavljenju. Sok od šargarepe sadrži veoma malo kalorija, pa pomaže u redukcionim dijetama. Ako nastojite da smršate, napravite sok od šargarepe, celera, jabuke i krastavca – to je zdrav recept za prirodni napitak koji pomaže mršavljenje.
Dobar za kožu. Sadrži mnoge vitamine koji mogu da umanje kožne probleme kao što su ekcem i akne. A beta karotini koje sadrže doprinose usporavanju starenja tela, pa time pomažu da se odloži nastnak bora i koža održi elastičnom.
Zdrav za kosu. Svakodnevno, šolja soka od šargarepe može da učini kosu zdravijom i predupredi gubitak kose, pošto ima nekoliko suštinski važnih vitamina koji doprinose da kosa bude jača, gušća i zdravija.
Koristan tokom trudnoće. Dokazano je da konzumacija soka od šargarepe tokom trudnoće može da smanji rizik od infekcija nakon porođaja. Takođe, doprinosi da majčino mleko bude hranljivije.

Napomena:
Sok od šargarepe treba popiti čim se napravi, kako se ne bi izgubili korisni nutrijenti (usled oksidacije i sl).