Spanać - kralj povrća

Spanać, koji u sto grama ima čak 1.400 miligrama mineralnih sastojaka, predstavlja hranu izbora tokom cele godine za zdrave krvne sudove i srce, dobru krvnu sliku, čišćenje organizma

Ako hoćete brže da razmišljate jedite spanać (Spinacia oleracea), poručuju nutricionisti. Ako hoćete da imate dobro varenje, dobru krvnu sliku i normalan holesterol, opet jedite spanać. Za dobar vid i oči bez katarakte, takođe je važan spanać...
Poduža je lista zdravstvenih nevolja gde ovo povrće može da pomogne. Spanać spada među nutritivno najvrednije namirnice, koja, baš kao u slučaju Popaja iz crtaća, daje snagu, ali i zaštitu od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze...

Zbog velikog prisustva obilja minerala i vitamina, spanać zovu “kraljem povrća”. Samo u sto grama ima oko 1.400 miligrama mineralnih sastojaka. Spanać je izvanredan izvor vitamina C i beta karotena. Za zadovoljavanje dnevnih potreba dovoljna je šolja kuvanog spanaća. Dobar je izvor i folata, vitamina iz B grupe, koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, sastojka za koji se veruje da, ukoliko je prisutan u visokoj koncentraciji, može da poveća mogućnost za srčani udar. Srce čuva i magnezijum, mineral važan za održavanje normalnog krvnog pritiska. A retko koja biljka ima 56 miligrama ovog minerala, kao što to ima spanać. Malobrojne su i biljke koje imaju više gvožđa.
Spanać treba jesti i zbog vitamina K, važnog saveznika u održavanju zdravlja kostiju. Vitamin K je bitan za pravilan proces mineralizacije kostiju, odnosno za zdrave i čvrste kosti. Treba ga jesti i zbog kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Zbog zavidnog prisustva celuloze, spanać je dragocen za varenje i čišćenje organizma.

Biografija spanaća kaže da su drevni narodi ovu biljku vrlo poštovali.

Izvorni spanać potiče iz Persije, Turkestana i Avganistana, odakle je u Kinu dospeo u sedmom veku, gde ga je kao dar poslao kralj Nepala. U Evropu su ga tek u 11. veku preneli Mavari u opsadi Španije, da bi kasnije stigao i na tlo Amerike. Zanimljivo je da su Evropljani dugo pružali otpor prema ovoj vrednoj namirnici, za razliku od stanovništva Amerike koje ga je obilato od početka koristilo kao salatu. Evropljani su takvu praksu počeli stidljivo, prilično kasno da primenjuju, ali se ispostavilo da je najbolji ako je začinjen maslinovim uljem. Dovoljno je pomešati kuvani spanać sa sitno iseckanim češnjem belog luka, sokom od sveže ceđenog limuna i maslinovim uljem. Ako se još preko toga narenda parmezan - zadovoljstvo je potpuno.

BUBREZI I ŠTITNA ŽLEZDA

Osobe sa poremećenim funkcijama bubrega i mokraćne bešike treba da izbegavaju spanać zbog oksalata, koji, ako su prisutni u većim koncentracijama u telesnim tečnostima, mogu dovesti do zdravstevnih tegoba. Osobama sa poremećenim radom štitne žlezde takođe se ne preporučuje spanać, jer sadrži takozvane goitrogene sastojke koji ometaju njen rad.

Inače, za uzgajanje ove dragocena biljka potrebno je poštovati izuzetno stroga pravila kontrole količine i kvaliteta mineralnih đubriva kojima se prehranjuje. Ako se pretera, azot iz azotnih đubriva koncentriše se u listu, što može biti kontraproduktivno za zdravlje ljudi. Na sreću, mi smo jedna među retkim zemljama koja spanać prehranjuje organskim đubrivima i obavlja strogu kontrolu prilikom uzgoja.

Ipak, prilikom kupovine ove izuzetno osetljive namirnice, treba voditi računa da listovi budu intenzivno zelene boje, koji je siguran znak da je spanać svež. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, treba ga spakovati u plastičnu kesu bez pranja, pošto vlaga može dovesti do kvarenja. Skuvani spanać nije dobro ostavljati duže ni u frižideru ni u zamrzivaču.

Pre pripreme spanać treba dobro oprati da bi se sa listova uklonila zaostala zemlja i sve nečistoće. Najbolje ga je staviti u veliku posudu sa hladnom vodom, pa onda kružnim pokretima ruke provlačiti. Vodu menjati sve dok ne nestane i najmanja prljavština. U svakom slučaju, u ishranu treba uvrstiti što više obroka sa spanaćem, za koji je potvrđeno da blagotvorno deluje na zdravlje.

PROTIV KANCERA
Oboleli od zloćudnih bolesti treba što češće da jedu spanać kombinovan sa pirinčem. Prilikom pripremanja spanać treba pirjaniti u sopstvenom soku sa malo ulja od maslina. Kada je spanać gotov, treba mu dodati skuvani pirinač, i sve začiniti limunovim sokom i malo narendane sveže crne rotkve. Ovo bi trebalo, duže vreme, da bude glavna hrana!

ČAJ OD SPANAĆA
Za bolji rad jetre, mokraćne bešike i organa za varenje preporučuje se čaj od spanaća. Priprema se tako što se šaka lišća spanaća prelije sa dva decilitra ključale vode. Zatim se ostavi da odstoji deset minuta, procedi i pije tri puta dnevno pre jela.