Ovo su borci koji pomažu u smanjenju holesterola

Nije tajna da se zdravom ishranom može smanjiti nivo holesterola u krvi. Postoje vrste pića i hrane koje će vam zasigurno u tome pomoći.

Zob je veoma korisna za zdravlje posebno ako se jede ujutro. Dve porcije dnevno smanjuju nivo LDL holesterola za 5,3 posto u samo šest nedelja. Zob sadrži supstancu beta glukan, koja apsorbuje loši holesterol.

Crveno vino ima važan efekat za nivo holesterola. Dve čaše crvenog vina nedeljno će znatno doprineti njegovom smanjenju.

Losos i masne ribe se takođe preporučuju u ishrani. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama i pravo je čudo prirode kada je u pitanju njegov efekt na zdravlje. Jedenjem lososa se sprečavaju infarkt, moždani udar i visok nivo holesterola. Korisno je jesti sardine i haringe, jer se time povećava nivo dobrog holesterola za 4 posto.

Orasi sadrže mono-nezasićene kiseline i odličan su izvor potrebnih zdravih masti. Orasi su prirodni i nisu hemijski obrađeni, tako da su i zbog toga zdrava i hranjiva opcija u ishrani.

Pasulj je odličan za zdravlje srca. Pola šolje pasulja dodatog u ishranu pomaže u smanjenju nivoa holesterola za 8 posto. Ta količina predstavlja i zadovoljavanje jedne trećine dnevno potrebne količine vlakana.

Čaj sadrži antioksidanse i manje količine kofeina u odnosu na kafu. Jedna šolja kafe sadrži oko 135 mg kofeina, dok na istu količinu sadrži 30 do 40 mg. Čaj štiti kosti i smanjuje nivo LDL holesterola.

Čokolada, posebno crna, bogata je antioksidansima i ima svojstva koja smanjuju holesterol. Takođe, čokolada sprečava oštećenja krvnih sudova, smanjuje i opasnost od ciroze i pucanja krvnih sudova u jetri. Eksperti preporučuju 100 grama čokolade dvnevno. Na taj način se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 21 posto.

Spanać sadrži sastojke koji smanjuju rizik od razvoja bolesti srca, raka i osteoporoze. Količina od tek pola šolje spanaća je dobra prevencija infarkta.

Maslinovo ulje ima mnogo korisnih svojstava. Sadrži mono-nezasićene masne kiseline koje smanjuju nivo lošeg holesterola i triglicerida, a da pri tome ne smanjuju nivo dobrog holesterola.